Laglig Försvarsspray | Bodyguard Säkerhetsprodukter

Pepparsprej - Information om laglig pepparsprej

|1/02, 2020

Pepparsprej - Information om laglig pepparsprej

Det är inte lagligt att använda pepparsprej i Sverige utan ett särskilt tillstånd. Men du behöver inget tillstånd för att inneha och använda en försvarsspray som fungerar på samma sätt. Pepparsprayen har utvecklats och det finns smarta varianter som ger den avskräckande effekten samtidigt som färg lämnar signalement till polisen.

Här ska vi se lite närmre på den lagliga pepparsprejen som du kan köpa för att få mer trygghet.

Lagar om pepparsprej och nödvärn

Till att börja med är det viktigt att förstå att produkter som tårgas och pepparsprej i den svenska vapenlagen likställs med skjutvapen. Det är anledningen till att det krävs tillstånd från polisen för innehav av äkta pepparspray med ämnet Oleoresin Capsicum.

Det som styr om sprayen är laglig eller inte är innehållet. När du köper en försvarsspray från Bodyguard behöver du inget tillstånd. Den innehåller inget som är emot den svenska lagen men kan ändå användas i självförsvar.

Då du behöver försvara dig mot en angripare

Det är inte bara lagar om vapen som får betydelse när du vill använda försvarsspray. Du måste hålla dig till lagen om nödvärn (finns i Brottsbalken) det vill säga självförsvar. Enligt de svenska reglerna får du bemöta våld med lika mycket våld. Du har rätt att försvara dig om ett angrepp är överhängande, det vill säga om du blir hotad med attack.

Du kan alltså spraya mot en angripare även om personen inte har rört vid dig. Det är också en viktig poäng med försvarssprayerna som når flera meter. De ger dig chansen att mota bort den som hotar och sedan med försprång ge dig av från platsen.

Vad är äkta pepparsprej?

I en äkta pepparsprej finns ämnet Oleoresin Capsicum. Det kommer från pepparväxten som vi också kallar för chili. Det rör sig alltså om ett helt naturligt ämne som då det kommer i kontakt med ögon och hud ger en mycket plågsam effekt som är förlamande. Sprayen utformades under 1980-talet för militär och polis men har sedan dess blivit mycket populär bland privatpersoner i självförsvarssyfte. I flera länder är äkta pepparsprej laglig, som till exempel i USA och Tyskland.

I svenska lagliga pepparsprejer finns det inget pepparextrakt. Istället används ofta ämnen som mentol för att ge samma effekt men utan att bryta mot den svenska vapenlagen.

Hur fungerar pepparsprayer som är lagliga?

Det finns en rad olika sprayer för självförsvar. De har alla samma grundsyfte. Du ska kunna stoppa en angripare genom att för en kort stund överraska och paralysera med sprayen. Det ger dig mer tid till flykt.

Utöver detta grundmoment kan sprayen ge dig andra fördelar som:

  • Möjlighet att spraya på avstånd
  • Färg som gör det lättare att identifiera gärningsmannen
  • Enkel hantering med en hand
  • Storlek som passar liten väska eller fickan

Hur lång tid tar det innan sprayen ger effekt?

En bra försvarssprej kommer att ge effekt inom några sekunder. Så snart som spraystrålen har träffat angriparen i området omkring ögonen ger det effekt. Den som träffas av sprayen kommer ju instinktivt att fokusera på området som träffas. Det är inte ovanligt att en angripare hukar och börjar gnida sig i ögonen.

Många försvarssprejer är gjorda för att orsaka problem med andning redan 20 sekunder efter träffen. Det här följs av smärta i huvud och i ögonen som kan upplevas som otroligt skrämmande. Angriparen tappar helt bort sitt motiv med attacken och fokuserar istället på att försöka rädda sig själv från smärtan och andnöden.

Den som använder sprayen får alltså en god minut, om inte mer, på sig att fly och att larma polis.


8 vanliga frågor och svar om pepparsprej

1. Hur nära måste jag komma med en försvarsspray?

Det beror på modellen som du använder. Det finns pepparsprejer som klarar vind och som når flera meter. Men tänk på att det blir svårare att träffa rätt i ögonen ju längre bort du är från den som angriper. En rekommendation är att spraya på cirka 1-2 meters avstånd under 1-2 sekunder. Mer än så ska inte behövas för att du ska kunna fly platsen.

2 . Finns det risk för att sprayen spiller i fickan eller väskan?

Om du väljer en försvarsspray med en funktion som gör det svårt att öppna den med enkla stötar och tryck ska det inte läcka. Läs recensioner av försvarssprayer innan du köper och ta en titt på hur sprayen säkras då den inte används.

3. Kan jag använda samma spray flera gånger?

Många modeller är gjorda för en användning och det kan vara klokt att välja den här typen. Du vill ju inte riskera att flaskan är tom då du väl behöver den. När din sprej alltid är ny och oanvänd vet du att den har det som du behöver för att försvara dig mot en attack.

4. Vad ska jag göra om jag får äkta pepparsprej i ögonen?

Om du får äkta pepparsprej i ögonen ska du använda handskar och spola av ögonen med kallt vatten. Undvik varmt vatten som kan öppna porer och leda till att kemikalierna i sprayen tar sig djupare in i huden omkring ögonen.

5. Vad är försvarsspray med överfallslarm?

Det här är en spray som också avger ett larm då den avfyras. Tanken är att ljudet också ska ha en avskräckande effekt på angriparen, nackdelen är dock att det blir en mer kostsam och tekniskt avancerad produkt och därmed också större risk för problem.

6. Hur länge sitter färgen i sprayen i?

Färgpigmentet i sprayen kan sitta i flera dagar. Det är enklare att tvätta bort färgen från händer. Men även spray på händer kan ta över två dygn med många handtvättar att få bort.

7. Kan jag ta med mig försvarsspray utomlands?

Du får inte ha sprayen i ditt handbagage. Den blir konfiskerad om du försöker! Du bör kontrollera om sprayen är laglig i det land som du ska resa till innan du lägger den i bagaget som du checkar in.

8. Vilken försvarssprej är bäst?

Sprayen som passar dina behov är bäst. Betänk saker som färg eller inte, räckvidd, och utformning av sprayburk samt storlek för att hitta bästa försvarssprayen för dig. Med färg är Bodyguard Knock Out den mest efterfrågade sprayen.

Intressanta fakta om pepparspray

Svenska polisen och pepparsprej – Polisen får använda äkta pepparsprej. Det har de gjort sedan 2005. Svenska poliser blir instruerade att rikta sprayen mot ögonen.

Försvarssprayer räddar liv – Enligt statistiken ökar det sexuella våldet i Europa. Det är numera känt att till exempel våldtäkter har avvärjts med hjälp av laglig pepparsprej. Ett avbrutet angrepp kan också innebära att liv räddas.

Politiker använder sprayen – I augusti 2018 stoppades KD-politikern Sara Skyttedal på Kastrups flygplats i Köpenhamn. Hon hade försvarsspray i väskan och misstänktes för vapenbrott i Danmark.

Det säljs mer försvarsspray än någonsin - Bodyguard kunde år 2016 konstatera en ökning av försäljningen av försvarssprayer med 500 % jämfört med 2015. Under samma period ökade utsattheten för brott som misshandel, trakasserier och sexualbrott.

Kan användas mot hundar – Pepparsprej kan också användas mot hundar som angriper.

Med pepparsprej blir det tryggare att gå ut – SCB publicerade en undersökning år 2017 som visade att var femte kvinna inte vågade gå ut på kvällen. Med laglig försvarssprej i fickan är det möjligt att gå ut och till exempel springa på kvällstid med en tryggare känsla.

Se våra lagliga försvarsspray »